Ontstaan Grote Orpington

This Page in Englisch

Auteur: José Kramer

De Orpington is aan het einde van de negentiende eeuw ontwikkeld door de engelsman William Cook uit de plaats Orpington (Engeland). Hiervoor is gebruik gemaakt van de volgende rassen: Croad Langshans, Minorca’s, Langshans en Plymouth Rocks. De doelstelling van William Cook was een legkip te creëren met een grote legcapaciteit.

De eerste orpingtons waren zwart, later ontstond er ook wit en buff (gelig bruin). De orpingtons zijn groot en breed van bouw, welk beeld nog meer versterkt wordt doorde rijke losse bevedering.

De borstlijn is diep en de rug is kort. De rug loopt in een vloeiende lijn door in de staart, die kort is en hoog wordt gedragen. De kop is breed, met een middelgrote enkele kam. De oorlellen zijn rood en de oogkleur is in de meeste gevallen oranjerood, behalve bij de vuilwitte, blauwe en zwarte orpingtons, die hebben meestal donkere ogen.

De grote Orpington is daadwerkelijk een gróót kippenras: ze wegen drie tot ruim vier kilo! De hennen leggen gemiddeld jaarlijks zo’n 200 heel lichtbruin-gekleurde eieren. De eieren zijn in verhouding tot de grootte van het dier, echter redelijk klein ( ongeveer formaat Barnevelder-eieren ).

Lees hier hoe de orpingtonkriel is gecreëerd: Ontstaan orpingtonkriel