Ziektes en Kwalen

Auteur: José Kramer

Omdat voorkomen beter is dan genezen, wil ik graag behandelen hoe ziektes en kwalen voorkomen kunnen worden. Wanneer u meer informatie wenst over de verschillende kwalen en ziektes, dan kunt u op de desbetreffende kwaal klikken en wordt u doorgelinkt naar een pagina die informatie over de betreffende ziekte of kwaal verschaft.

Mocht u desondanks toch nog de hulp in willen roepen van een bekwame pluimveearts, dan kunt u contact opnemen met de Kippendokter; www.kippendokter.nl

Een aantal voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen om ziektes en kwalen te voorkomen:

Zorg dat er géén tochtgaten of rotte plekken in een hok zitten; vul dit op met vulmiddel of kit (hierdoor voorkomt u dat bijvoorbeeld bloedluis een verblijfplaats vind in een binnenhok: dit moet u voorkomen!

Maak het nachthok of binnenhok wit met grondverf

Zorg dat u altijd een flesje Baytrill van Bayer in de koelkast heeft staan.

Zorg ervoor dat u uw kippen regelmatig ontwormd met bijvoorbeeld Flubenol

Zorg ervoor dat u altijd Baycox van Bayer in de koelkast heeft staan, zodat u uw kuikens indien nodig direct kunt behandelen ( er moet namelijk zéér snel en adequaat opgetreden worden, bij coccidiose telt elke seconde!!

Zorg ervoor dat uw kippen regelmatig behandelt met Frontline Spray tegen luizen

Zorg voor een goede hygiëne (mestplank en legkisten schoonhouden van kippenstront, drinkwater regelmatig verversen, etc)

Zorg voor de juiste voeding( kuikens: kuikenvoer, leggende hennen: legvoer)

Zorg ervoor dat de kippen genoeg beweging krijgen door ze buiten te laten scharrelen of , wanneer ze niet buiten de ren kunnen, ervoor te zorgen dat ze genoeg beweging in de ren krijgen, door bijvoorbeeld een hooiruif iets te hoog op te hangen, zodat de kippen moeten springen om lekker van het gras te eten.

Zorg dat de kippen hoe dan ook een plek hebben waar ze dagelijks kunnen zandbadderen; dit is erg ontspannend voor de kip en schijnt ook goed te zijn tegen luizen en is ook erg leuk om naar te kijken.

Zorg dat u de poten van de kippen periodiek insmeert met vaseline( = petroleumjelly) tegen kalkpoten. Bij kalkpoten in een vergevorderd stadium verdient het aanbeveling om de poten onder te dompelen in een glas/beker gevuld met petroleum en daarna de poten goed in te smeren met vaseline.

Zorg dat u in de winter bij vrieskou regelmatig de kam en de lellen van uw dieren insmeert met vaseline of uierzalf zodat deze niet bevriezen

Zorg dat uw hennen niet al te beschadigd raken door het treden van de haan door hen op tijd een zadel om te doen! Lees hierover meer verderop in deze pagina onder het kopje ‘kaalgetreden ruggen’.

 

 

Om meer te weten te komen over bepaalde ziektes en kwalen, kunt u per onderwerp klikken: