Auteur: José Kramer
Bloedluizen vinden hun plek in het binnenhok of nachthok van de kippen in bijvoorbeeld een kiertje, of een stuk rottend hout, of tussen verbindingsstukken (zoals de plek waarop je de zitstokken monteert, daar zit weinig ruimte, maar dat is voor hen genoeg!).
’s Nachts, wanneer de dieren slapen, gaan ze op de kippen zitten en zuigen bloed.
Volwassen kippen zullen hier niet snel dood aan gaan, maar kunnen ernstig verzwakken. Bij kuikens kan dit snel tot de dood leiden!
Aangezien het zeer moeilijk is om de bloedluis uit te roeien, is voorkomen weer beter dan genezen, en heb ik op de pagina ‘Huisvesting & Verzorging’ de raad gegeven het hok aan de binnenzijde te kalken, zodat ongedierte eerder ontdekt zal worden.
Maar nog belangrijker is om te voorkomen dat bloedluis een lekkere verblijfplaats kan vinden in het hok.
Zorg er dus voor dat u tussen de bevestiging van de zitstok en het hok, die piepkleine tussenruimtes goed dichtkit, maar ook langs bijvoorbeeld het kozijn, langs kieren, etc.
Zorg ook dat het hok niet in de grond staat (zet het hok bijvoorbeeld op een laagje stoeptegels of betonbanden) zodat het hout niet snel zal rotten, want rottend hout is als een hotel voor de bloedluis!
Zorg dat u (zilver)zand gebruikt als bodembedekking. Bloedluizen, veerluizen, maar ook het merendeel van de insecten, houden niet erg van zand omdat het schuurt. Het (zilver)zand heeft ook nog als voordeel dat het absorberend werkt en tevens de ontlasting inkapselt als een soort kattenbakkorrel.
Bloedluisrolletjes als graadmeter
Als er een bloedluisplaag uit zou breken, dan gaan de bloedluizen overdag tussen het bloedluisrolletje en de stok zitten. Bij een grotere plaag kruipen ze ook echt in de rolletjes.
Check de bloedluisrolletjes wekelijks en mochten er enkele bloedluizen op zitten, dan weet je dat je moet gaan behandelen!
Zitten er veel bloedluizen in de rolletjes? Steek ze dan in de fik en maak nieuwe rolletjes!
En ga de bloedluizen bestrijden:
Insprayen met diesel of WD40
Bij een kleine hoeveelheid bloedluizen: spray WD40 op alle plaatsen en kieren en onder de zitstokken en op de kippen ( toefje bij de kont, toefje onder iedere vleugel en toefje in de nek…
Let op! Bij behandeling op de kip: spray matig ( zowel Frontline Spray als WD40 ) want het is en blijft rotzooi !
Na een aantal dagen herhaalt u het insprayen van de verblijven nog een keer.
Als u de bloedluizen heeft uitgeroeid, dan heeft u de komende maand(en) waarschijnlijk geen last meer van bloedluizen.
Ik kan iedereen aanraden om (preventief) in het voorjaar de verblijven te behandelen met Diesel en het in de zomer nog een keer te herhalen.
Veerluis
Een zeer hardnekkige kwaal wordt veroorzaakt door de veerluis. Veerluizen kunnen al door contact met mussen worden overgebracht en nestelen zich op de kip, tegen de huid en de veren.
Ze zijn een stuk groter dan de bloedluis en daardoor goed waar te nemen. Ze maken nestjes in de veren van de kip ( bij de kont ) en dit zijn ronde grijzige ballen om de veren, tegen de huid van de kip.
Als het al in dit stadium is, dan dien je de kontveren waar nesten in zitten, uit te trekken, want de nesten moeten verwijderd worden!
Afknippen is geen optie, want dit kan ontstekingen veroorzaken. Trek de veren uit en smeer de kale kont in met uiercreme of iets anders wat verzachtend werkt.
Behandel alle kippen met Frontline Spray. Spray niet op de blote huid !! Als de kont kaalgeplukt is omdat er zoveel nesten in zaten, spuit dan op een stukje waar nog wel veren zitten. Het sprayen van kippen gaat als volgt:
Laat iemand de kip voor je vasthouden. Zet de Frontlinespray op de spray-stand en geef een kort toefje onder beide vleugels, in de nek en bij de kont.
Let op! Dit kan ook gedaan worden met WD40! Werkt perfect! Zorg wel dat je niet de hele kip inspuit en deze bedwelmd raakt en last krijgt van hittestress!
Indien nodig de kip onder de douche zetten ( handwarm water ) en wassen met babyshampoo en daarna droogfohnen of droogmaken door in een handdoek te wikkelen.
Diatomeeenaarde
Diatomeeenaarde heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar ik heb het besteld en zal de resultaten de komende weken hier delen ( dd. 28-7-2017 )