ILT

Auteur: José Kramer

Voorkomen:

Een luchtweg-infectie die bij vogels voorkomt. Uitbraken van de ziekte moeten altijd worden gemeld bij de provinciale meldpunten. Elk jaar breekt de ziekte wel ergens in ons land uit.

De ziekteverschijnselen doen vermoeden dat het om vogelpest gaat, maar dat is onjuist. De verschillen zijn echter klein. Gewone laboratorium-tests zijn te onnauwkeurig om het virus vast te stellen. De beste en snelste manier is door het virus te bekijken met de elektronenmicroscoop.

Veroorzaker:

De ziekte word veroorzaakt door het Canine adeno-virus, type 2 (CAV-2). Dit virus veroorzaakt de kennelziekte bij honden, maar in bijzondere gevallen dus ook ILT bij pluimvee.

Symptomen:

Bloed uit de bek, door bloedingen in de luchtwegen. Daarbij luide, piepende geluiden bij de ademhaling. De zieke dieren sterven door verstikking: ze hebben last van slijm en bloedklonters in de luchtwegen. Kippen die besmet zijn lijken te niezen. Dit niezen wordt echter niet veroorzaakt door een verstopte neus, maar door problemen in de strot. Een dier kan hierdoor luide piepende geluiden maken. Er ontstaan bloedingen in de luchtwegen. Uiteindelijk sterven de dieren door verstikking, doordat ze stikken in hun eigen slijm en bloed.

Besmettingsgevaar:

De ziekte is besmettelijk voor veel zoogdieren en vogels. Deze vindt plaats zoals bij andere vormen van griepvirussen. De ziekte is zéér besmettelijk en wordt verspreidt zoals een griepvirus. Het virus kan worden overgedragen via de ademhaling, maar ook via zweet of ander lichaamsvocht. Volgens internet blijft het virus lang werkzaam in mest waardoor het makkelijk verspreid wordt.

Behandelwijze:

Voor zover bekend is er geen middel om zieke dieren te genezen. Voor kippen is er een entstof beschikbaar, maar het is niet duidelijk welke werking deze heeft bij andere soorten pluimvee. Fazantachtigen kunnen bijvoorbeeld door deze entstof zeer ziek worden.

Verspreiding voorkomen:

Als er in een vroeg stadium wordt ingegrepen kan verspreiding verder worden voorkomen. Hierbij wordt allereerst vastgesteld welke dieren en waar ze zijn besmet. De dieren die niet ziek zijn worden ingeënt.

Gevaar voor de mens:

Voor zover bekend levert het virus geen gevaar op voor mensen.

Vaccins tegen infectieuze laryngotracheitis

NOBILIS ILT (Intervet)

POULVAC ILT (Fort Dodge A. H.)