Kropproblemen

Auteur: José Kramer

Krop-problemen
Een tijd geleden stopten mijn 2 oudste hennen ineens met leggen. Hun lellen en kam bleven echter behoorlijk rood en in het begin maakten zij ook geen zieke indruk. Als ik keek of ze wel goed aten en ik voelde aan de krop, dan zat deze propvol en dus dacht ik dat het niks kon zijn en maakte me geen zorgen. Op een gegeven moment begonnen ze af te vallen en zich ook ziek te gedragen.

Toen ik de hennen oppakte, rook ik een vreselijke lucht die uit hun bek kwam. Echt een rottingslucht en ik kwam tot de conclusie dat hun voedsel in hun krop aan het rotten was. Op de één of andere manier kwam het eten niet in hun maag terecht en bleef het zich maar opstapelen in de krop en was gaan rotten. Ik heb geprobeerd de brok in de krop los te masseren en daarna de hen te laten overgeven. Helaas was het bij deze hennen al in een te ver stadium dat er niet veel meer aan te doen was, het enige zou zijn om via een operatie de brok weg te laten halen uit de krop.

Ik heb contact gehad met de kippendokter en die heeft mij raad gegeven hoe dit te voorkomen.

Boosdoeners
In ieder geval komt het er kort gezegd op neer dat het zéér slecht is voor kippen om ze bijvoorbeeld gras, muur of ander groen te voeren, tenzij u dit heeft kleingeknipt. Wanneer een kip zelf in een wei loopt, zal het telkens kleine stukjes gras pikken en die doorslikken. Wanneer u zelf gras plukt en dit zo ongeknipt aan de kippen geeft, zou het vast kunnen komen te zitten in de strot van de kip en problemen kunnen veroorzaken. Stro of hooi kunnen dezelfde problemen geven, maar ook bróód kan dit probleem veroorzaken, geef dus géén brood aan uw kippen!

Controleer dus regelmatig of de krop niet stinkt ( u kunt dit ruiken bij de snavel en geloof me, als er rotting is in de krop dan ruikt u dit, het is namelijk een vreselijke penetrante lucht, welke ontstaat door gisting in de krop). Heeft u het gevoel dat er een opstopping zit, masseer de inhoud dan een beetje los door de krop lichtjes te masseren.

Wanneer u ruikt dat uw kip een stinkende krop heeft, maar het is nog in een beginstadium, probeert u dan de krop los te masseren, door de kip op schoot te nemen en met de hand in de krop te kneden. Zit er een erg harde bal in de krop, probeer deze dan voorzichtig kleiner te kneden. Wat hierbij kan helpen is met een spuitje wat olijfolie in de bek van de kip te spuiten en haar dit te laten doorslikken. Vervolgens opnieuw masseren. Wat in het artikel ook als tip wordt gegeven, is de kip s’avonds voor het op de stok gaan, zo’n spuitje in de bek te spuiten, zodat dit de hele nacht kan inwerken en dan de volgende ochtend de krop te masseren.

Herhaal dit net zo lang ( dagen achter elkaar ) totdat het probleem verdwenen is. Wanneer dit alles niet lijkt te helpen, is de oplossing : de kip uit zijn lijden verlossen of de kip laten opereren door de dierenarts, die dan de bal uit de krop verwijderd en eventueel ook de uitgerekte krop verkleind. De krop kan namelijk uitgerekt zijn door de grote inhoud en dan kan het probleem blijven ontstaan dat het voedsel niet meer kan doorstromen naar de maag.