Snot / Verkoudheid

Auteur: José Kramer

Snot
Snot is een soort verkoudheid bij kippen, maar die bij dieren met verminderde weerstand en kuikens wel tot de dood zou kunnen leiden. De symptomen kunnen variëren van enkel niezen tot dikke, opgezette ogen, vol met schuim en snottebellen uit de neusgaten. Wanneer één dier snot heeft, krijgen ze het meestal allemaal. Wanneer je er snel bij bent en het snel behandelt met oxytetracycline, dan kun je het al met een dag weer ingedamt hebben, maar wanneer je te lang wacht, kan het erg lang duren voordat de ziekte overgaat. Het is dus zaak om snel te handelen!

De meeste dierenartsen uit de kleindierenpraktijk zullen baytrill voorschrijven, maar dit heeft weinig tot geen resultaat. Oxytetracycline LA Injectable werkt uitstekend!

Gebruiksaanwijzing

Volwassen krielen mogen 0,4 mg toegediend krijgen en volwassen orpingtons van het grote ras 1,0 mg. Je prikt met een injectiespuit door de rubber opening, houdt de fles op zn kop en trekt de benodigde hoeveelheid in de spuit. Om de injectie toe te dienen, zorg je dat iemand de kip goed voor je vasthoudt. Til de huid in de nek op, steek de spuit net iets onder de huid ( niet diep in een spier ) en injecteer het medicijn.
Eventueel 1x na 5 dagen herhalen.

Alternatieven voor mensen die geen injecties willen geven of bij behandeling van kuikens:

Sivotine

Sivotine is overal verkrijgbaar.