Alles over broedeieren

Auteur: José Kramer

Omdat ik vaak vragen krijg over broedeieren, hierbij dit artikel. Ik zal proberen alle vragen die er ooit gesteld zijn m.b.t. broedeieren stuk voor stuk te behandelen.

Hoe weet ik of een ei bevrucht is?

Als u een haan bij de hennen heeft lopen, dan zou u bevruchte broedeieren kunnen hebben. Dit is afhankelijk van het feit of de haan heeft raakgeschoten.

Onze haan treedt volop, maar de eieren blijven onbevrucht, hoe kan dit?

Orpingtons hebben nogal veel dons. Misschien hebben zowel de haan als de hennen te veel dons rondom de cloaca en kan de haan dus niet goed bij de cloaca komen en blijft de sperma in het dons hangen. De oplossing hiervoor kan zijn om het dons een beetje weg te knippen rondom de cloaca, zowel bij de haan als bij de hennen.

Hoe kan ik controleren of de eieren bevrucht zijn?
Dit kunt u checken vanaf 3 dagen bebroeding met een schouwlamp in een donkere ruimte. Hierover kunt u meer lezen op de pagina; Broedmachine & Kuikens

Hoe lang kan ik broedeieren bewaren?
Broedeieren kunt u wel 2 tot 3 weken bewaren, echter hoe ouder de eieren zijn, hoe minder de kiemkracht. Verse eieren ontwikkelen zich beter in de broedmachine dan oudere eieren. Oudere eieren sterven eerder af.

Hoe moet ik de broedeieren bewaren tot dat ik ze in wil gaan leggen in de machine?
Het beste kunt u eierdoosjes gebruiken en die op een donkere koele plek zetten, bijvoorbeeld de kelder. U plaatst de eieren met de punt naar beneden in het doosje. Leer uzelf aan om met een potlood bovenop het ei de datum te noteren én eventueel van welke hen het ei afkomstig is. Volgens velen is de theorie dat de eieren dagelijks gekeerd zouden moeten worden totdat ze de machine ingaan. Ikzelf doe dit echter nooit. Ik leg wel alleen eieren in die maximaal 10-14 dagen oud zijn, liever nog verser.

Kunnen broedeieren via de post worden verzonden?
Ja, broedeieren kunnen via de post worden verzonden. Zorg wel dat de eieren zo vers mogelijk zijn en dat ze op de juiste wijze zijn verpakt.

Hoe moeten broedeieren die verzonden worden moeten worden verpakt?
In Engeland zijn hiervoor speciale polyboxes verkrijgbaar. Ik heb ze zelf ook gebruikt, maar het is gebleken dat de eieren die in polyboxes zijn verzonden, vaak onbruikbaar zijn. Ze zijn dan zo door elkaar geschudt dat de luchtkamer gebroken is ( luchtbellen zichtbaar ). Het embryo zal zich even ontwikkelen maar afsterven omdat de luchtkamer ontbreekt. De beste ervaringen heb ik tot nu toe door de eieren als volgt te verpakken:

   Benodigd voor verzending van 18 eieren:
   -3 eierdoosjes waar 6 eieren in kunnen
   -doos waar 6 wijnflessen in hebben gezeten ( verkrijgbaar bij de supermarkt )
   -keukenrol
   -versnipperd papier
           -tape

In de eierdoosjes ( nog zonder eieren ) stop ik aan beide zijden 1 stuk keukenrol ( bij kleinere eieren meer ) en stop de eieren in het doosje. Zorg dat je tissue/watten stopt op de plekken waar de eieren eventueel tegen elkaar gedrukt zouden kunnen worden. Ook weer niet te strak, want dan kunnen de eieren geen kant op en breken.

Doe het doosje dicht en doe er rondom een laag plakband om ( kruislings ) zodat er verder geen beweging in het doosje zit. Doe dit bij alle 3 de doosjes.

Pak de wijndoos en stop hier in de bodem een laag papiersnippers. Zorg dat je dit goed aandrukt.

Stop het 1e eierdoosje in de doos. Doe er weer een laag snippers overheen en zorg dat je vooral ook de zijkanten langs het doosje goed opvult met snippers:

 

 

 

 

 

 

Sluit de doos. Pak de doos op en schudt hem voorzichting op en neer. Voel je beweging in de doos; dan moeten er meer snippers bij. Sluit nu de doos en tape hem goed dicht, vooral ook de hoeken niet vergeten.

Plak een envelop met daarop de geadresseerde op de doos ( en vermeld ook de afzender-gegevens ). Geef het pakket af bij het postkantoor.

Een wijndoos met 3 eierdoosjes is meestal net onder de 2kg. Voor verzending naar het buitenland scheelt dit behoorlijk in de prijs, voor binnenlandse zendingen maakt het niet veel uit.

Kan ik eieren opsturen naar het buitenland?
Ja, u kunt eieren op deze wijze versturen naar het buitenland. Ikzelf heb in januari 2009 met -13 graden een dergelijke doos opgestuurd naar Hongarije. Deze heeft er een week over gedaan. Uit de eieren kwamen uiteindelijk 8 kuikens; een erg goed resultaat gezien de vorst en de reis.

Kan ik de eieren die aan mij opgestuurd zijn, gelijk in de broedmachine doen?
Het is aan te raden om de eieren even te laten ‘settlen’ of ‘rusten’. Laat ze minimaal 24 uur met de punt naar beneden in een doosje tot rust komen. Vooral als eieren lang onderweg zijn geweest en flink zijn geschudt is het aan te raden om dit te doen.