Hanengedrag en Kunstmatige Inseminatie (KI)

Auteur: José Kramer

Jonge hanen zijn erg onhandig. Zolang jonge hanen nog niet onbetwist het leiderschap op zich hebben genomen ( meestal komt dit doordat één of méérdere hennen hoger in rang zijn ) zijn ze heel erg lomp en onhandig. Meestal zijn ze dan ook totaal niet hoffelijk. Pas wanneer zij echt DE haan zijn, gaan zij zich hoffelijk gedragen.

De hennen laten zich dan ook makkelijker treden of bieden zich zelfs gewillig aan zodra de haan bij hen in de buurt komt, door te hurken en hun achterste omhoog te drukken.

Slechte bevruchting
Een slechte bevruchting kan natuurlijk diverse oorzaken hebben. Maar bij orpingtons komt de slechte bevruchting vaak doordat het sperma van de haan in het dons blijft hangen. Het kan raadzaam zijn om rondom de cloaca van zowel de hennen als de hanen het dons wat weg te knippen, zodat de haan meer kans krijgt om raak te schieten.

Kunstmatige Inseminatie (KI)
Ook in orpingtonland zijn er diverse fokkers bedreven geraakt op dit gebied. Als je KI toepast, dan voorkom je dat je hennen zwaar beschadigd raken door het treden van de haan, maar je hebt ook de zekerheid dat het sperma daadwerkelijk in de cloaca van de hen terechtkomt.

Video Sperma Tappen, klik hier

Video Insemineren, klik hier

 

Hierbij foto’s van Paul Cuypers die een haan melkt:

             

Beschrijving KI:
Houdt de haan apart van de hennen. Zorg dat je hem iedere dag even uit zijn kooi pakt en dat hij er aan gewend raakt dat je hem in de hand houdt en streelt. Houdt het dons van zowel de haan als van de hennen rondom de cloaca goed schoon ( is uiteraard altijd aan te raden ). Zorg dat er niet te veel dons rondom de cloaca zit door lichtjes wat veren weg te plukken ( plukken is beter dan knippen, door wegknippen zouden ontstekingen kunnen ontstaan).

Benodigdheden:
– 2 personen ( uzelf en iemand die u erbij kan assisteren; de helper )
– gesteriliseerd borrelglaasje ( door uitkoken kan dit steriel gemaakt worden )
– cc-spuitje met op uiteinde een stukje fietsventiel ( zodat het uiteinde zacht en rond is )

Het melken van het sperma
De helper moet de haan bij de beide poten vasthouden, waarbij hij het achterwerk van de haan omhoogdrukt en waarbij de kop onder de arm wordt gehouden.
De helper moet de haan over de rug strelen ( van kop naar staart ) met lichte druk uitoefenend op de staart. Blijf dit herhalen totdat je voelt dat de haan zich gaan zetten ( de staart gaat kracht bieden en gaat omhoog staan ) en plaats vervolgens het borrelglaasje onder de cloaca en oefen met duim en wijsvinger lichte druk uit op de bovenzijde van de cloaca zodat er een uitstulping verschijnt ( = de penis ). Herhaal dit totdat de haan sperma geeft.

De volgende foto’s zijn beschikbaar gesteld door Henk Berkers / Willy Toonen:

 

Niet forceren
Wanneer het niet lukt om sperma te melken, forceer dit dan niet en probeer het gewoon op een ander moment opnieuw.

Hoeveelheid sperma
Normaliter zal de grote orpington ongeveer 1,5 cc sperma geven en een krielhaan 0,75 cc. Het sperma is maximaal 2 uur houdbaar en kan worden gebruikt voor de bevruchting van 10-15 hennen.

Insemineren bij de hennen
Aangezien de meeste hennen over het algemeen in de ochtend hun ei leggen en te voorkomen dat er een ei in de eileider zit, is het raadzaam om de hennen pas in de namiddag te insemineren, nadat zij gelegd hebben.

Pak de hen stevig vast en druk zachtjes met de duim op het uiteinde van het borstbeen rondom de cloaca. Wanneer een hen aan de leg is, zal deze cloaca (rechts ) verschijnen en zal zij gelijk wat ontlasting laten weglopen. Aan de linkerzijde bevindt zich de uitgang van de eileider ( linksachter ).

Vul het spuitje voor 0,1 cc met sperma en breng het zachte uiteinde van het spuitje heel rustig een klein stukje in de eileider en druk het spuitje leeg.

(Foto beschikbaar gesteld door Henk Berkers en Willy Toonen)

 

 

Herhaal dit wekelijks om de bevruchting op peil te houden.