Leren kippenzadel voor kaal getreden hennen

Auteur: Mammientje

Knul

Hallo ik heet Tien en ik heb mijn hele leven al dieren waaronder ook kippen om me heen. We hebben al heel veel verschillende rassen gehad. En hebben we ook heel wat kippen opgevangen om verschillende redenen. Daardoor had ik een bonte verzameling lopen.  In de zomer van 2014 had een vriendin een hele mooie Orpington haantje over. En daar werd ik verliefd op… Dus die kwam bij ons wonen. Ook nog 2 ras-genootjes voor hem erbij gekocht en zo had ik er weer 3 kipjes bij.
 Het haantje groeide groter en groter en werd een echte kerel die ook wel op de dames wilde. Maar omdat hij veel zwaarder was dan de kriel hennetjes was dat niet zo’n goede match. Één hennetje had een kaal ruggetje toen ze bij ons kwam En ik dacht dat dat ook door een haan moest zijn gekomen. 
Op het internet heb ik toen naar een oplossing gezocht. Één advies was, meer hennen aanschaffen.
Nou er liepen wel 25 hennen, dus echt wel genoeg hennen voor onze Knul. De meeste waren gewoon te klein voor hem. Dus in plaats van meer hennen te nemen, heb ik wat kleine hennetjes weggedaan. 
Het andere advies was om het hennetje een zadeltje om te doen. De patroontjes die ik op internet vond waren veel te groot voor het hennetje. Daarom zelf een patroontje voor haar getekend en een stoffen zadeltje voor haar genaaid. Het stoffen zadeltje beviel mij niet helemaal. Het werd nat.
Daardoor werd het kale kipje heel koud. Haar huidje herstelde ook niet mooi. Kortom ik was niet tevreden over het stoffen zadeltje.
Toevallig had ik nog een mooi stukje roze leer liggen. Daar een mooi roze zadeltje van gemaakt. Vanaf die tijd heet het hennetje Pinkie.
Het leer van het zadeltje beviel goed. Maar het model kon nog wel iets verbeterd worden. Dus nog een leren zadeltje voor Pinkie gemaakt. Inmiddels was ik er wel achter dat Pinkie haar kale ruggetje niet door het treden van de haan was maar het zadeltje beschermde haar huidje wel mooi.
Natuurlijk kregen andere kippenvrienden dit ook te horen. Het bleek dat er meerdere waren met een hen met een kale rug. Mijn vriendin vroeg me daarom of ik voor haar ook een aantal zadeltjes wilde maken. En kort daarop kwam weer iemand vragen voor een zadeltje omdat zijn hen een gapend gat had gekregen door het treden van de haan en zijn andere hen was door de infectie van de verwonding overleden. Tja dierenleed… Daar kan ik niet over.
Daarom heb ik besloten dat er voor iedereen die het nodig heeft voor z’n kaal getreden hen een betaalbare zadeltje te maken voor € 15,- per zadeltje.

Leren kippenzadel te maken in elke maat


Leren kippenzadels

Wanneer je een jonge actieve haan hebt, kan het gebeuren dat door zijn treden de rug van de hen kaal wordt. Ook kan hij haar huid flink beschadigingen. Wanneer de wonden niet op tijd opgemerkt worden kunnen deze gaan ontsteken met het gevolg dat ze daar veel pijn aan heeft en zelf dood aan kan gaan. Om dit te voorkomen kan bij beginnende kale ruggen een kippenzadeltje opgedaan worden, zodat haar huid meer rust krijgt.

Ik maak deze kippenzadeltjes zelf van leer en op maat of ras standaard grote van de hen. De buitenkant is van echt leer. Het koord op het zadel maakt dat de haan een betere grip heeft tijdens het treden van de hen. De vleugelbandjes zijn verstelbaar en heeft een gesp zodat het stevig vast blijft zitten. De binnenkant is van een heerlijke zachte stof van 80% katoen en 20% polyester.

Wanneer u ook kaal getreden hennen hebt en graag een leren zadeltje wilt, stuur me dan een bericht als u een passend zadeltje wilt en u niet kan kiezen uit de maten. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk het zadeltje naar wens aan te passen. Bij interesse stuurt u een berichtje naar mijn Facebook Mammientje Tien zodat ik het een en ander kan uitleggen hoe u uw kaal getreden hen moet meten zodat het zadeltje mooi passend voor haar is.
Ook kunt u uw wensen doorgeven ten aanzien van kleur of eventuele andere aanpassingen of wensen zoals bv een applicatie of de gespsluiting aan de linkerkant omdat u linkshandig bent. De zadeltjes op de foto’s zijn in opdracht gemaakt. Ik heb ze niet op voorraad en maak ze pas na een bestelling.
Als u een standaard maat zadeltje besteld wordt de kleur geleverd in een random kleur. Dus kan bv licht beige, zwart, bruin ed. zijn.

 

Leren kippenzadel te maken in elke maat


Denk je na het lezen van deze pagina ik zou voor een of meerdere van mijn hennen een dergelijke zadeltje willen bestellen, dat kan via onderstaande link, plaats op de Facebook pagina een persoonlijk bericht aan Tien en zij neemt zo snel mogelijk contact met je op.
https://www.facebook.com/mammientje.hekstien