Vraag & Aanbod

Auteur: José Kramer

If you want to be added to the Orpingtonbreederlist, please mail:    John van Eck: Orpie1968@gmail.com

Bent u op zoek naar orpingtons?
Dan kunt u terecht op de sites die in het leven zijn geroepen voor vraag en aanbod:
 
In Nederland is dat o.a. :                                       In Duitsland is dat o.a.:                                      In belgië:          
          
    

Veel mensen die contact met mij opnemen omdat het ze maar niet lukt om orpingtons te vinden, vinden het erg vreemd als ik hen naar www.marktplaats.nl doorverwijs voor het actuele aanbod. Zij geven dan vaak aan dat zij juist kuikens willen van een clublid. Ik leg dan uit dat iedereen zich aan kan melden als lid van onze club. Dit zegt echter verder totaal niets over de wijze waarop hij met zijn kuikens of volwassen dieren om gaat. Dat iemand lid is van de club, wil nog niet zeggen dat hij ook goed met zijn dieren omgaat of gezonde dieren fokt.
 
Broodfokkers
In de praktijk is het juist zo dat fokkers die vaak bestempeld worden als ‘broodfokkers’ juist degenen zijn die een groot aanbod hebben. Vaak willen de mensen die contact met mij opnemen, geen dieren kopen van die ‘broodfokkers’. Zij willen juist kuikens/ dieren van de kleine fokkers die de dieren handtam maken. Maar laten we even reëel blijven; mensen die de kuikens handtam maken, zijn nu juist de mensen die maar heel af en toe eens een paar kuikens hebben! Deze zijn hun kuikens meestal al kwijt voordat ze uit het ei komen!
 
Fokker José Kramer;
Ikzelf heb bijna het hele jaar door wel kuikens en ik fok heel gericht met mijn dieren. Toch blijven er altijd maar heel weinig dieren over die ik verkoop. Ik wil dit graag illustreren zodat u beter begrijpt hoe het werkt, want orpingtons zijn nu eenmaal geen kant-en-klare producten die je op voorraad kunt leggen!
Voorbeeld; In mei zoekt iemand 6 parelgrijze hennen. Hoe makkelijk of moeilijk is hier aan te komen?
 
Ik fok parelgrijze orpingtons door splitten voor parelgrijs met elkaar te kruizen. Er komen 100 kuikens uit ( niet op één dag, maar verspreid over een aantal weken ). 50 zullen er dan al haan zijn ( soms valt het mee, soms valt het tegen ). Er blijven dus nog maar 50 hennen over. Dit is ook niet direct te constateren, dieren moeten echt wel een aantal weken oud zijn voordat het zichtbaar wordt. Maar even er van uitgaande dat 50% haan is; Van die 50 hennen zijn er maar zo’n 15 parelgrijs en de andere 35 zijn zwart, blauw of een andere kleur.
 
De 35 kuikens die niet parelgrijs zijn, daarvan kijk ik welke ik heel goed vind en aan wil houden en welke er eventueel ook goed zijn voor collega-vriend-fokkers en dan gaan ze daarnaar toe. De dieren die andere collega-fokkers niet kunnen gebruiken of ik niet goed genoeg vind om mee te fokken, zet ik dan ook te koop op www.marktplaats.nl De 15 parelgrijze houd ik aan voor de fok. In de loop der tijd begin ik van die vijftien weer 5 uit te selecteren. Die 5 die ik uitselecteer gaan naar een andere vriend-fokker die ook hard werkt om de kleurslag te fokken. Dieren die ik niet goed genoeg vind om mee te fokken, zet ik te koop op www.marktplaats.nl ! Dat is dus maar een handje vol en deze zijn binnen 10 minuten na plaatsing op Marktplaats verkocht.
 
En vergeet niet dat 100 kuikens ( ook waarvan er 50 haan zijn ) heel wat tijd en geld en inspanning kosten om deze te verzorgen. Je moet echt over een goed systeem beschikken om deze kuikens te huisvesten en ze op een gezonde manier te laten groeien en ontwikkelen.
 
Soms frustreert het mij enorm als mensen gewoon op stel-en-sprong orpingtons willen hebben en dat ze dan ook nog eisen gaan stellen als; ‘Ik wil 6 hennen die tegen de leg zijn, 2 blauwe, 2 zwarte en 2 parelgrijze, graag binnen een straal van 30 km’. En als ze dan niemand kunnen vinden die dieren voor ze heeft, zijn ze nog eens zwaar teleurgesteld ook!
 
Ik hoop dat iemand die op zoek is naar orpingtons, na het lezen van dit artikel beter gaat beseffen hoe het werkt en wat méér geduld op zal brengen óf wat méér over heeft om aan orpingtons te komen ( grotere afstand afleggen ) én minder hoge eisen zal stellen!
 
Wilt u echter een makkelijke kip die weinig verzorging vraagt en die altijd beschikbaar is, dan kunt u altijd nog diepvrieskippen aanschaffen ( grapje )!