Maart

 

Kip check-up
De eerste en de derde week van de maand controleer ik de kippen stuk voor stuk. De tweede en de vierde week van de maand observeer ik de groep door bij ze te zitten. Lees hiervoor het stukje “Kijk naar je kippen” van februari.
Voor de kip check-up neem ik uitgebreid de tijd.
Voordat ik een kip oppak kijk ik eerst naar de houding. Is het lekker bezig/zit het in elkaar gedoken/staat het op 2 poten.
Dan pak ik het rustig op en begin mijn lijstje weer af te werken. (Tijdens het oppakken kan je gelijk al het gewicht voelen.)
Ik begin bij de kop. Kijk naar de ogen, kam en lellen, neus/snavel en let dan op of de ogen nat zijn bv, of ze helder kijken. Bij de kam en lellen kijk ik naar de kleur, zie ik wondjes. Bij de neus of het mooi droog is.
Dan controleer ik de poten en de voeten. Hoe zien de schubben eruit, hoe zien de voetzolen eruit? Maar ook zijn de gewrichten in de poten goed? 1 keer per maand olie ik de poten in. Dit is om kalkpoten te voorkomen.
Daarna kijk ik onder een vleugel en naar de veren. Lopen er luizen? Glanzen de veren? En ik kijk onder bij de cloaca (poep-plas-ei gaatje) of daar veerluizen/vedermijten zijn. Als ik daar bolletjes aan de veren vastgekleefd zie zitten trek ik de veer er voorzichtig uit. Als laatste bestrijd ik de eventuele beestjes met een passend middel.


Poepjes check-up

Alle dagen kijk ik wel even naar de poepjes. Niet dat ik alles af ga waar de kippen ook komen hoor. Maar zo wie zo in het hok omdat die elke dag poepvrij wordt gemaakt. En op mijn wandel naar het hok toe kom ik ook altijd wel poepjes tegen.
Kippen hebben verschillende soorten mest, voornamelijk hoofddarmmest en blindedarmmest. Hoofddarmmest is het stevige poepje met wit kapje (Dat witte is eigenlijk hun plas). Blindedarmmest is een glanzende pasta, een dunne flats die dagelijks gepoept wordt. Blindedarmmest is dus geen diarree.
Afwijkende mest kan bv waterig met groene stukjes zijn (Als een kip veel heeft gedronken wanneer het heel warm is, krijgen ze ook wel deze waterpoep). Ik kijk dus naar de vorm van de poepjes maar ook naar de kleur en of er vreemde dingen in de poepjes zitten die er niet in horen (wormen bv)
Broedse hennen hebben een hele dikke grote stinkende drol. Dat komt omdat ze zich de tijd niet gunnen om van het nest af gaan als ze moeten poepen. Soms houden ze hun poep wel 2 dagen op.
Afbeeldingsresultaat voor broody chicken poop

Wist je dat?

– Kippen best goed kunnen ruiken.
– Een kip maximaal 350 smaakpapillen heeft (een mens heeft 9.000)
– Kippen kunnen zoet, zout, zuur en bitter kunnen onderscheiden.
– De punt het meest gevoelige deel is van de snavel
– Kippen meer waarnemen per seconde en daardoor zien ze tl-lampen flikkeren.
– Kippen geluiden kunnen horen van 15 tot 10.000 Herz (een mens tot 20.000 Herz)
– Kippen bijna helemaal in de rondte kunnen kijken. (gele gedeelte)

– Alleen in het smalle groene gedeelte van het plaatje kunnen kippen diepte zien.