Februari

Auteur: Mammientje

Eerste ei
Veel jonge hennen gaan nu hun eerste ei leggen. Het kan gebeuren dat dit een ei zonder schaal is. Dit heet een windei. En komt ook wel eens voor als ze in de rui zijn. Wees niet ongerust. Er is niets met de hen aan de hand. Legt de hen regelmatig een windei, dan kan er wel iets aan de hand zijn. Bv. een ontsteking aan de eileider. Een dierenarts kan hiervoor een antibioticakuurtje voorschrijven.

Afbeeldingsresultaat voor hennepzaad kippen
Om de leg te stimuleren kan je haar hennepzaad of om de dag karnemelk geven. Meestal leggen ze dan na een week het te geven weer een kakel vers ei. 

Graszoden leggen
Inmiddels zullen de kippen niet veel van het grasveld heel hebben gelaten. De maand februari is het een geschikt moment om nieuwe graszoden te planten.

Vers groenvoer en fruit
In februari kunnen we nog niet zoveel verse plantjes vinden in de tuin en ook het gras groeit nog niet.
Geef ze daarom om de dag geraspte voederwortel, een boerenkoolplant, witlof, een opgehangen krop andijvie, een appel aan een touw of een peer. Elke keer wat anders. Het is niet alleen gezond voor ze maar ook een leuke bezigheid.

Kijk naar je kippen
Een goede zorg voor je dieren begint met kritisch observeren. Neem daar de tijd voor. Ga voordat ze je gezien hebben, stiekem luisteren naar hun getok en geluiden. Ga daarna bij je kippen zitten en kijk. Iets anders moet je er niet tegelijk bij doen. Alleen zitten en kijken. Kijk hoe elke kip apart het doet en kijk naar hoe de groep het doet. Het is handig als je voor jezelf een lijstje maakt die je punt voor punt bij langsgaat. Zo vergeet je niks. Bij opgroeiende dieren kan dat zijn bv: groeit het goed (groeit het niet het niet te snel/te langzaam)? Zijn de kuikens vitaal of zit het in een hoekje? Heeft het kuiken het warm genoeg/of te warm? Eet/drinkt het voldoende? Komt het kuiken goed in de bij de leeftijd behorende veren. enz.
Voor volwassen kippen maak je een soortgelijk lijstje. Bv: Hoe ziet het verenpak/kam/poten eruit? Zijn er wondjes? Hoe staan de ogen (helder/dof)? Hoe gedraagt de kip zich (angstig/ontspannen? Zit de kip goed op gewicht (niet te zwaar/te licht)? Hoe ruikt het bij je kippen? Kijk ook naar hun poep. Je weet vast wel dat er verschillende soorten poepjes zijn. Stinkt hun poep. Zie je er rariteiten in (wormen/vreemde kleur/dun als water)? Hoe zijn de eieren (vorm/glad/kleur/grootte)?
Zelf begin ik altijd te kijken naar de kippen die het laagste in rang zijn.
En zo kijk ik stuk voor stuk tot ik ze allemaal heb gehad.

Daarnaast kijk je ook naar je hok/ren/tuin.
Zie je ergens ongedierte gaten. Zie je s’avonds bloedmijten in het hok. Zijn de kippen s’avonds rustig in het hok als ze nog met elkaar aan het “kletsen” zijn. Is het hekwerk/net e.d. niet beschadigd. Hebben de kippen genoeg te doen in de ren/tuin. Kunnen ze een stofbad nemen? Kunnen ze ergens op chillen? Hebben ze schaduw en zon plekken? Hoe ziet de grond eruit (droog/nat/vies/te schoon)?

Wist je dat?
– Een kip herkent in een grote groep wel 80 soortgenoten.
– In een groep leeft een kip in een subgroep. Vaak zijn dit leeftijdsgenootjes/nestgenootjes.
– Zwaardere hennen of hennen met een grotere kam hebben een hogere rang.
– Kippen hebben een dagelijkse routine.
– Een kuiken van een paar dagen gaat al stofbadderen.
– Een stofbad is goed tegen parasieten en heel goed voor de veren.
– Een stofbad heeft een vast ritueel.
– Kippen communiceren (tokken/kakelen/schreeuwen/    zingen/gakelen/piepen) in wel 30 verschillende geluiden.