12 April nationale poepdag

 

De poep editie 💩  

Auteur: Mammientje dd. 12-4-2017

Wat valt er te vertellen over kippenpoep? Eigenlijk heel veel. Zo kan je zien wat je kip heeft gegeten, of het een ochtendpoepje is, of er wormen in voorkomen en of je kip ziek is.
                                                                                   

Normaal kippenpoep kan variëren in alle tinten van bruin, groen, geel of zelfs zwart. Een “normale” drol verschilt per kip, dieet, de tijd van het jaar en de algehele gezondheid – evenals wat voor soort ontlasting is; broeds, blindedarm of “alledaagse”. Door hun poep te bekijken tijdens het dagelijkse poep-opruimrondje, krijg je vaak een vroege indicatie dat er iets mis is.
Een normaal poepje is het algemeen bruinig en vrij stevig in de consistentie, met een pluizige witte dop er bovenop. Het bruinige is de poep en het witte gedeelte zijn uraten/urinezuur, hun plas dus.

Normale kippenpoepjes


 
Ook het zwarte gekleurd drolletje door het eten van as is een gezond poepje.
Het groene poepje is zo gekleurd door het eten van veel groen, grassen, onkruid. Ook kan een poepje heel rood of paars gekleurd zijn door het eten van bv. bessen

Blindedarmmest

Blindedarmmest is een poepje waar veel beginnende kippenhouders van schrikken. Toch is dit volkomen normaal. Om de 8 tot 10 keer poepen worden de blindedarmen geleegd. Blindedarmmest kan mosterd kleurig tot donker bruinig zijn en is soms wat schuimig.

 Hele stinkende hopen van broedse hennen

“darmwandpoep” de oranje strengen of deeltjes worden vaak verward met bloed. Maar ook hier is er niets aan de hand.

Bij warme zomers

Bij warm weer kunnen vliegen eitjes leggen in een vers gelegd vochtig kippenpoepje. Later zullen hun eitjes snel uitkomen in kleine maden.
Wanneer het heel warm is, gaat een kip veel drinken. Of een heerlijke watermeloen krijgt. Hierdoor krijg je een waterige poep.

Nu volgen er een aantal poepjes die NIET goed zijn.
Wanneer je zulke soorten poep vindt is er echt iets aan de hand!

Wanneer je een bloederig poepje ziet moet je gauw een poepmonster bij de dierenarts laten testen, hoogstwaarschijnlijk hebben ze dan coccidiose.
Een kerrie-kleurig poepje door beginnende coccidiose
Bij de derde foto had de kip een Clostridium perfrigens- infectie. De verschijnselen zijn zeer heftige diarree met ernstige aantasting van de darmen.
Wormenbesmetting

Foto 1 en 2, duidelijk lange haarwormen
Foto 3 een vies poepje van een kip die last had van rondwormen
Op de onderste 2 foto’s zie je lintwormsegmenten