Mei

Auteur: Mammientje


Bloedluistest
Er is een hele simpele methode om te controleren of er bloedluis in je hok hebt. Een opgerold stukje golfkarton in een pvc pijpje hang je onder de slaapbalken van de kippen. Bloedluizen verstoppen zich er graag in. (Een leeg wc rolletje met propjes wc papier is ook een mooie bloedluiscontrole val)
Bij warm weer controleer je elke dag de inhoud.
Wanneer je daar dus bloedluizen treft weet je dat je moet handelen.

Afbeeldingsresultaat voor ratten en muizen
Ratten verspreiden ziektes
Wanneer je buiten niet zorgt dat alle voer wordt opgegeten en je in de nacht ook nog voer open hebt liggen, heb je grote kans dat de bruine mee eters je vinden. Ratten en muizen brengen nare ziektes over op onze kippen zoals salmonella, campylobacter, pasteurella (veroorzaakt vogelcholera) en E.coli. Zo kunnen ze ook de vogelgriep je hok of ren mee slepen of de vlekziektebacterie.
Zorg er dus voor dat als de kippen slapen al het rond slingerende voer wat nog buiten ligt opgeruimd of door de kippen opgegeten is.
Bewaar het voer in degelijke tonnen die je goed kan afsluiten. En hou ook je composthoop in de gaten en holen. 

Afbeeldingsresultaat voor citroenmelisse
Plant muntplanten om het hok. Munt is een natuurlijke knaagdier afstoter. Groene munt, pepermunt en citroenmelisse knaagdieren houden daar niet zo van. Maar dat wil niet zeggen dat als je dit om je hok hebt staan, de ratten niet zullen komen. Daarvoor is de muntgeur te weinig.
Ook zwarte peper houden ze niet van.

Sociale kippen
Wanneer je graag een rustige kip wilt moet je het dagelijks oppakken en aaien. De ene kip houd van deze aandacht en de andere kan er maar moeilijk aan wennen. Toch is het goed om het ook bij deze kippen regelmatig te doen. Zo kan je beter hun gezondheid checken.
Wanneer je met de kip op schoot zachtjes heen en weer wiegt, kan je zelfs haar hypnotiseren.

 Afbeeldingsresultaat voor derde ooglid kipDerde ooglid
Kippen hebben net als sommige reptielen en haaien een derde ooglid. Wanneer het derde ooglid dicht is kunnen ze er nog iets door heen kijken.

Het derde ooglid beschermt en houd het oog vochtig. Ook is het derde ooglid heel handig als ze aan het zandbadderen zijn. Ze krijgen geen zand in hun ogen maar kunnen toch tijdens het zandbadderen kijken of er geen gevaar dreigt.

Afbeeldingsresultaat voor fairy egg
Hanenei
Soms kan je hen wel eens een klein mini eitje leggen. 
Meestal is dit een jonge hen
die net gaat leggen maar kan ook bij een volwassen hen gebeuren.
Een stukje eiwit is dan losgekomen van de wand van de eileider.
Het eiermaakfabriekje in de buik van de hen denkt dan dat dit een eicel is en zo komen de verschillende laagjes eiwit, vliesjes en schaal in stadia’s om het stukje eiwit.
Zo komt het dus dat er vaak geen dooier in een hanenei zit.

Vroeger dachten ze dat deze eieren door de haan werden gelegd vandaar de naam hanenei.