Meelwormen

Auteur: José Kramer-Janssen

 

Meelwormen zijn te koop in verschillende staten. Er zijn gedroogde-, gepofte-, levende- en bevroren meelwormen.

Welke zijn het beste en het makkelijkst in gebruik?

 

Levende meelwormen

Levende meelwormen zul je levend moeten houden, want stel dat ze dood gaan, dan wordt het een smerige bende. Om meelwormen levend te houden heb je speciale bakken nodig waarvan de bodem voorzien is van een soort horrengaas. Door dit horrengaas vallen de poepjes van de meelwormen. Ook dienen de meelwormen niet in een te koude omgeving te staan en je moet ze voeren. Ik heb dit zelf jarenlang gedaan en vond dat veel te veel gedoe, dus ben ik de meelwormen gaan invriezen. Persoonlijk ben ik het meest fan van verse meelwormen invriezen en deze bevroren voeren.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dit veel gezonder is dan de gedroogde wormen die niks wegen en waarbij de sappen compleet verdwenen zijn. Ik ben natuurlijk geen voedingsdeskundige, dus kan dat verder niet wetenschappelijk onderbouwen. Ik wil hier echter beschrijven wat ik persoonlijk de beste manier vind, maar dat wil dus niet zeggen dat andere wijzen niet juist zijn.

 

Levende meelwormen invriezen en bevroren voeren

Ik haal bakken levende meelwormen van 500 gram per bak en plaats deze in de diepvries. Vervolgens voer ik zo’n 5x per dag kleine beetjes meelwormen aan de kuikens, al vanaf dat ze nog geen 24 uur oud zijn. 

    

 

Ik laat deze dus niet eerst ontdooien!! Ik voer ze in bevroren toestand.

In het begin hebben de kuikens niet door wat het is, dus geef maar een paar meelwormen. Zodra ze het echter door beginnen te krijgen hoe geweldig lekker ze zijn, zul je merken dat ze jouw hand met meelwormen gaan associeren met die geweldige lekkernij en het gevolg is dat je de kuikens op deze manier super tam kunt maken.

Kuikens mogen meelwormen op zich in overvloed krijgen, maar bij volwassen Orpingtons moet je niet te veel en te vaak meelwormen voeren, want volwassen dieren hoeven niet meer te groeien en zullen sowieso al snel vervetten, wat absoluut niet gezond is ( ze kunnen dan te vet worden en letterlijk dood neer vallen, doordat aderen knappen of omdat het hart het begeeft ). Zorg dus altijd dat je voert met je verstand en niet met je hart!