Zaden en vruchten voor kippen

Auteur: José Kramer dd. 29-6-2017

De bakkerijen ( ook in de supermarkten ) hebben altijd veel ‘afval’ wat afkomt van de broden als ze die snijden. Oftewel het ‘snij-afval’ van de broden. Dat snij-afval is perfect voor onze kippen omdat het enkel ‘uitgedroogde’ delen bevat van de korst en ook heel veel zaden en pitten.

Als je vraagt of je een zakje ‘broodkruimels’ mag hebben, zullen ze hier meestal heel bereidwillig in zijn en je een zakje meegeven. 

Sommige mensen hebben geluk ( o.a. ikzelf ) omdat ze met de bakker hebben afgesproken dat hij al zijn snij-afval voor hen bewaard, welke dan wekelijks opgehaald kunnen worden. 

Deze broodkruimels kunnen ( als er geen hele broden / broodjes of boterhammen in zitten; zoja; haal die er tussen uit en laat ze eerst drogen ) vrijwel onbeperkt bewaard worden in een afgesloten bak.

Onze kippen krijgen daar elke dag wat van, de hoeveelheid is afhankelijk van het aantal kippen, en ik strooi het dan heel wijd uit overal zodat ze goed hun best moeten doen om het binnen te krijgen, wat het ‘scharrelgedrag’ bevordert. Ook strooi ik altijd uit over de rug van ons varken zodat de kippen Knorretje tussen zijn haren gaan pikken en wat voor hem een geweldig relaxmoment is.

Zaden tussen de haren van Knor

Naast deze broodkruimels waar diverse zaden tussen zitten, geef ik ze ook dagelijks een kleine hoeveelheid hennepzaad.

Stel nou dat je niet aan broodkruimels kunt komen? Kun je dan een eigen zadenmengsel maken? Ja!!

Wat je zou kunnen doen is de volgende zaden kopen:

– hennepzaad 

– koolzaad 

– maanzaad

– sesamzaad 

– lijnzaad

– negerzaad 

– havervlokken 

– biergist (-poeder of kleine tabletten) 

– zonnebloempitten

En daar een mix van te maken in een bak waaruit je dagelijks of wekelijks een kleine hoeveelheid kunt pakken en kunt uitstrooien bij je kippen.

Wat ik ook wel eens doe is de onbevruchte eieren uit de broedmachine koken en er daarna een stamppot van maken. Hieraan zou je ook nog van alles kunnen toevoegen: bijvoorbeeld ontwormingsmiddel als ze ontwormd moeten worden, maar ook zaden uit het lijstje hierboven.

Ik heb hier nu helaas geen foto van, maad zal er binnenkort een foto van maken!

 

Verder haal ik diepvriesfruit bij de Lidl ( Forrestfruits ) en leg eens in de zoveel tijd een schaaltje uit en laat die ontdooien. Vervolgens prak ik het een beetje en voer het aan de kippen. In de herfst als ze in de rui zijn, doe ik dit wekelijks.

Maar ook een broedse hen die slecht voor zichzelf zorgt, kun je regelmatig van die Forrestfruits geven.

Granberries zijn echter ook heel erg gezond: 

Granberries uit de diepvries ( Albert Heijn )

Doosje Cranberry’s ( diepvries )

Deze granberries zijn wel behoorlijk groot om aan de kippen te voeren. Ik laat ze altijd even ontdooien en kneus ze dan een beetje met een vork. Vervolgens voer ik ze aan de kippen.