Juni

 

 Bloedluizen
Alle avonden voordat ik het hok sluit voor de nacht controleer ik of ik geen bloedluizen zie lopen. Vooral met warm weer kan er opeens een bloedluisexplosie ontstaan en is snel ingrijpen nood zakelijk. Wanneer ik een broedse hen heb controleer ik ook regelmatig of er onder haar geen bloedluizen krioelen. 

Broeds/broedsafmaken
In Juni mogen mijn hennen nog een keer eitjes uitbroeden als ze broeds worden. Na Juni maak ik ze liever broedsaf omdat anders de opgroeiende kuikens nog niet helemaal volgroeid zijn als het ineens kouder gaat worden. Bij het broedsaf maken doe ik hen voor een aantal dagen in de bench. Natuurlijk met eten en drinken. Maar zonder haar de gelegenheid te geven dat ze ergens op gaat zitten broeden. Mijn kippen zijn altijd dan snel van hun broedsheid af maar heb wel verhalen gehoord dat de broedse hen zelfs haar etensbakje probeerde uit te broeden. Hoe eerder je haar broedsaf maakt hoe makkelijker het gaat. 

Roofdieren -> jongen -> hok sluiten
De meeste roofdieren hebben nu ook jongen en komen daardoor ook dichter bij de huizen dan ze normaal gesproken doen. Daarom hoe laat ik ook thuiskom na een avondje weg, ik zorg altijd dat mijn hok tegen 10 uur gesloten wordt. Of door onszelf of door een oppas.  

Wist je dat?
– Bevruchte eieren kan je gewoon eten
– Een hen wordt ook broeds als je geen haan hebt
– Een hen wordt ook broeds als er geen eieren in het nest liggen
– Kippen vinden watermeloen heerlijk bij warm weer 
 
Tips van Renate
Aankomende week wordt de 30 graden weer aangetikt in ons kikkerlandje… kippen kunnen beter tegen kou dan tegen hitte en onze orpjes met hun donsrokken kunnen wel wat afkoeling gebruiken, wat te doen?Nou dit dus:
– Zorg dat er altijd een schaduwplek is
– Zorg dat ze koel ( niet koud) zand hebben voor een zandbad in de schaduw
– Zorg dat er altijd voldoende vers koel water is
– Zorg voor fruit om van te snoepen wat niet uit de koelkast komt maar wat veel vocht bevat zoals watermeloen of komkommer doorsnijden en in de schaduw leggen
– Zorg voor genoeg ventilatie, zet het hok maar aan alle kanten open zodat ieder briesje wat er is erdoor kan gaan.

Gebruik je oude terracotta potten creatief, leg ze op hun kant en maak ze nat, natte terracotta werkt als een airco, als de pot droogt geeft het koele lucht af.

Gebruik je oude afwasteil creatief, graaf zo’n teiltje in op een schaduwplek en vul met een laagje koel zand voor een zandbad of een laagje kamertemperatuur water wat net de tenen bedekt van je kippen, ook kippen badderen in water net als alle vogels voor verkoeling.

Maak een modderbad in de zandbak en de kippen gaan daar ook heeeeeel graag in staan! En zeker als je er ook nog wat ingooit zoals wat lekker klein geknipt groen.

foto van Renate Bernart-Heijs.

Wat je niet moet doen is:

het hok of de ren natspuiten, omdat dat een broeiplek wordt voor coccidiose en andere ziekteverwekkers.

Ook koud water of ijsjes maken verleiding weerstaan, een kip haar maag kan kantelen van te groot temperatuur verschil en ze kunnen door te groot temperatuur verschil ook in shock raken of een hartaanval krijgen.