Poepkonten

Auteur: José Kramer-Janssen

Poepkonten zijn helaas een veelvoorkomend probleem bij Orpingtons. Ik heb het idee dat dit veroorzaakt wordt door de slechte vederkwaliteit en het feit dat de Orpington zoveel dons heeft. 

De veren van een Orpington hebben over het algemeen niet meer zo’n sterke structuur / goede kwaliteit als je dat vergelijkt met die van andere rassen.

Andere rassen zijn ook niet regenbestendig zoals waterhoenders maar ze hebben toch wel enigszins een waterafstotende laag en de veren zitten vaak veel strakker / beter aangesloten.

De Orpington is daarentegen nogal ‘fluffy’ ( donsig ) waardoor er niet of nauwelijks sprake is van een water- en vuilafstotende laag! 

Bij een regenbui merk je dan ook dat je Orpingtons er in notime uit zien als verzopen katten; hun dons werkt als een spons die water absorbeert i.p.v. afstoot! 

Hetzelfde geldt helaas ook voor de ontlasting! De ontlasting blijft kleven aan het dons en in notime heeft het zich opgestapeld en hebben je Orpingtons last van poepkonten! 

 

Echt jammer! Ooit wil ik nog gaan selecteren op ‘geen poepkonten’ maar je zult zien dat er dan Orpingtons gaan ontstaan die minder fluffy zijn en strakker in de veren zitten, want daar ligt gewoon de oorzaak van het probleem.

Maar wat te doen tegen poepkonten?

Het enige wat je kunt doen is de poepkonten regelmatig schoon te maken, wat vaak inhoudt dat de klonten eruit geknipt moeten worden. 

 

Wassen is ook een optie, alleen begint het verhaal dan natuurlijk wel weer van voren af aan.

Sommige fokkers knippen gewoon regelmatig de veren weg zodat de ontlasting al vrijwel nergens meer aan kan blijven hangen.

Het wegknippen is geen aanrader, want door afknippen ontstaan er ontstekingen onder de huid waardoor er zich behoorlijke abcessen kunnen gaan ontwikkelen. De beste methode is om veren uit te trekken. Dit is alleen wel erg pijnlijk voor de kip. Tevens moet het heel voorzichtig gedaan worden, want je moet voorkomen dat er huid kapot scheurt.

Dus ja, wat is de beste remedie? Eigenlijk is die er niet! 

In feite zouden we minder fluffy Orpingtons moeten willen hebben! Dan komt er vanzelf een oplossing voor dit probleem!

Update 24-7-2017; Volgens Zijdehoen-fokker Willem den Hartog werkt ‘Ropadiar HG10’ ( Oregano-olie ) van Mercator Groep echt uitstekend! 

Hierbij een linkje:

HG-10 Oregano olie voor een gezond maag- darmkanaal

We gaan het testen en laten de resultaten z.s.m. weten!