Geslacht (sekse) van kuikens bepalen

Het geslacht bepalen van kuikens wordt  ‘seksen’    genoemd. Kuikenseksers kunnen het geslacht van een eendagskuiken bepalen volgens een bepaalde methode. Een methode die niet erg makkelijk onder de knie te krijgen is en waarvan je de vaardigheid pas krijgt bij zeer verduldig oefenen. Over die methode gaan wij het hier niet hebben, want die methode kunnen we beter over laten aan de specialisten op dat gebied, de kuikenseksers.

Maar waar we het hier wél over gaan hebben is aan welke kenmerken wij als leken kunnen zien of een kuiken een haan of een hen is.

Ik zal hierbij zoveel mogelijk foto`s verwerken, want beelden zeggen meer dan woorden.

Over het algemeen kan ik zelf meestal zo rond de leeftijd van 14 tot 21 dagen oud bij zo`n 70% zien welke kuikens er haan en welke er hen zijn. Die groep toont het namelijk heel duidelijk. Maar die resterende 30% zijn de kuikens die heel lang de grote twijfelgevallen zijn ( en met heel lang bedoel ik dan tot wel 6 weken of nog ouder ) .

En daarbij wil ik opmerken dat ik zelf spreek over mijn ervaring met de grote orpington in de kleuren blauwgezoomd, vuilwit en zwart. Want ook is het vaak nog heel verschillend per kleurslag!

 

Er zijn echter een aantal over het algemeen voorkomende verschijnselen / kenmerken waaraan je het geslacht kunt herkennen:

 

 

 

 

 

 

– hanen groeien harder: hun lijf groeit harder dan dat ze in de veren komen, daardoor hebben ze een ietwat verfomfaait uiterlijk:

– hennen komen veel gelijkmatiger in de veren: ze hebben lang niet zoveel kale plekken, want hun lichaam groeit veel minder hard dan bij een haan, dus ze verliezen dons maar daar merk je weinig van, want ze krijgen ook gelijk veertjes daarvoor in de plaats

– hanen hebben veel dikkere poten dan hennen

– hanen krijgen meestal vrij snel een geelrode/flinke kam

– hanen staan rechtop en tonen (meestal ) meer dominantie

– hennen staan minder rechtop, meer met ingetrokken nek, ze zijn niet zo ‘hanig’ 

– hanen voeren regelmatig schijn-hanengevechtjes waarbij ze tegenover elkaar gaan staan met de nekveren flink overeind om te kijken wie er de baas is  ( maar er zijn ook hennen die dit doen! )