Geschreven door José Kramer-Janssen dd. 2-10-2018
Kippen, dus ook Orpingtons ruien in principe het hele jaar, maar dan in lichte mate.
Heeft een hen haar hele borst kaalgeplukt, dan zit ze waarschijnlijk tegen broedsheid aan en wil ze beter contact maken met de eieren ( lichaamswarmte en vocht ). Dit heeft dus niks met de rui te maken.
Heeft een hen een kale kont, waarbij het lijkt of alleen de kont in de rui is, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk eerder in het feit dat er luizen zitten of dat de kip last heeft van wormen! Dit heeft dus ook niks met ruien te maken!
Jonge dieren, d.w.z. dieren die in het huidige jaar uit het ei zijn gekropen, ruien ook volop, maar dit wordt natuurlijk veroorzaakt doordat ze hard groeien en er dus ook veel nieuwe veren doorkomen. Daarbij verliezen ze dan ook veren. Deze pagina gaat ook niet over die rui!
Nee, deze pagina gaat over de grote, ingrijpende rui die plaatsvindt einde zomer- begin herfst. De dieren die in het huidige jaar uit het ei gekropen zijn doen hier niet aan mee. Enkel overjarige dieren komen in deze grote rui.
Hoe een kip door de rui komt is heel verschillend. Bij de ene gaat het heel geleidelijk waarbij er nieuwe veren komen tussen de oude veren, terwijl de andere echt drastisch kaal wordt en er echt vreselijk uit ziet!
Wanneer een Orpington in de rui is, stopt ze meestal met leggen. Alle energie is nodig voor de aanmaak van het nieuwe verenkleed. Tegen de herfst leggen overjarige hennen sowieso al veel minder, want zodra de dagen beginnen te korten, neemt de leg ook af en komt de hen in een rustperiode terecht, zeg maar een soort ‘winterslaap’.
Aan de hennen is dan ook te zien dat hun kam en lellen ietwat geslonken zijn en dat er veel minder kleur in zit. Ook ‘praten’ (kakelen) de hennen dan veel minder, dan wanneer ze volop aan de leg zijn.
Tevens komt het voor dat je ziet dat de kippen losgeruide veren opeten. Dit lijkt een beetje vreemd, maar eigenlijk is het dat niet. De ruiende kippen hebben hard bouwstoffen nodig voor de vorming van het nieuwe verenkleed! En die stoffen bevinden zich ook (groten)deels in de oude rondwaaiende veren.
Maar nu zul je je vast afvragen of je niet iets voor je ruiende kippen kunt doen om ze makkelijker door de rui heen te helpen? Ja, dat kan!! Er zijn tal van mogelijkheden en die gaan we nu bespreken:
1) Geef je ruiende kippen geen legkorrel maar bijvoorbeeld haver ( havermout )
2) Geef je ruiende kippen regelmatig bessen, zaden en pitten ( zie de pagina hierover )
3) Geef ruihulp of andere bevorderende middelen (vitamines, etherische olien, etc) door het drinkwater
4) Rasp dagelijks verse winterpeen